Idézetek az írásról


Minden író hiú, önző és lusta, és legmélyebb mozgatójuk rejtély. Könyvet írni hosszú, kimerítő küzdelem, mint valami fájdalmas betegség időszaka. Az ember sosem vállalkozna rá, hacsak nem valami démon vezetné, amit nem ért és aminek nem tud ellenállni.
- George Orwell

Az íróság ott kezdődik, mikor az ember felelősséget érez egy alany és egy állítmány összefűzésekor is; mert az is becsületvizsga; állítás, amiért helyt kell állni.
- Illyés Gyula

A valóság különösebb, mint a regényírás, mert a regényírónak ragaszkodnia kell a valószerűséghez; a valóságnak nem.
- Mark Twain

Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.
- Mark Twain

Először egyszerűen írunk és rosszul. Aztán bonyolultan és rosszul. Majd bonyolultan és jól. Végül egyszerűen és jól. - Vámos Miklós

Az írás a legjobb módja, hogy közbevágások nélkül beszélj.
- Jules Renard

Az a dolgom, hogy alkossak. Az már édes mindegy, hogy mit.
- P.S. I Love You

A mennyiség szüli a minőséget. Ha csak pár dolgot írsz, kudarcra vagy ítélve. - Ray Bradbury

A művész semmit nem ér tehetség nélkül, de a tehetség semmit nem ér munka nélkül.
- Émile Zola

Ha megkérdezik tőlem, miért jöttem erre a világra, én, egy művész, azt fogom felelni: azért vagyok itt, hogy nyomot hagyjak.
- Émile Zola

Nem volt könnyű elkezdeni írni. Miután végre megtettem, rájöttem, hogy ez a lehető legközvetlenebb kapcsolat azzal a részemmel, amelyről azt hittem, elveszett, és amelyben egyfolytában új dolgokat fedezek föl. Az írásban megvan a lehetőség, hogy egyszerre sok életet élj, bármelyik időben, bármilyen világban. Kielégíthetem a kutatás iránti lelkesedésem, de át is ugorhatom a tudomány szigorú határait. Beszélhetek a számomra fontos dolgokról, és valaki figyel rám. Csodálatos!
- Virpi Hämeen-Anttila

Az írás az egyetlen dolog, mely közben nem érzem azt, hogy valami mást kéne csinálnom.
- Gloria Steinem

Az írás a legnehezebb munka a világon. Voltam már kőműves és kamionsofőr, és azt mondom neked – ha még nem mondták volna milliószor -, hogy az írás nehezebb. Magányosabb. És nemesebb és felemelőbb.
- Harlan Ellison

A kívülállók azt hiszik, hogy az írás valami mágikus dolog, hogy az ember éjfélkor felmegy a padlásra, csontokat vet, és reggel egy történettel jön le, pedig nem így működik. Leülsz az írógép elé és dolgozol, csupán ennyi a titka.
- Harlan Ellison

Az író tud írni. A nagy író tud nem írni, amikor nem tud írni.
- Ancsel Éva

Minden írónak, akit ismerek, gondjai vannak az írással.
- Joseph Heller

Akkora különbség van a jó és a majdnem jó szó között, mint a villámlás és egy szentjánosbogár között.
- Mark Twain

Alig írnak bármi jót a befelé forduló emberekről. Ez már csak azért is különös, mert húsz íróból tizenkilenc befelé forduló. Azt tanították, hogy szégyelljük, amiért nem vagyunk társaságkedvelők. De az író feladata a befelé fordulás.
- Ursula K. LeGuin

Az ihlet a lusta írók kifogása.
- Lőrincz. L. László

Inkább írj önmagadnak közönség nélkül, minthogy a közönségnek írj és közben elveszítsd önmagad.
- Cyril Connolly

Az írás az halászat: az ember fejében ott van egy gondolat; hórukk, a nyelv hálójával neki kell feküdni s húzni. A nagy gondolat csak bizonyos fogássokkal húzható ki.
- Németh László

Nem kell hinni, hogy aki könyvekbe menekül, okvetlen az élet elől akar szökni. Sokszor inkább tágítani akarja életét, több életre szomjas, mint amennyit kora s végzete kiosztott.
- Babits Mihály

Coleridge drogfüggő volt. Poe alkoholista. Marlowe-t egy olyan ember ölte meg, akit elárulván megpróbált leszúrni. Pope pénzt vett el, hogy egy nő nevét kiírassa egy szatírából, aztán írt egy darabot, amelyben ugyanúgy felismerhető volt. Chatterton megölte magát. Byront vérfertőzéssel vádolták. Még mindig író akarsz lenni? És ha igen, miért?
- Bennett Cerf

Olvassa, amit írtam, az olvasás öröméért! Bármi egyebet talál benne, arról árulkodik, amit magával hozott az olvasáshoz.
- Ernest Hemingway

Egy történetnek legyen eleje, közepe és vége… nem feltétlenül ebben a sorrendben.
- Jean Luc Godard

A jó szerzőkben nem azt szeretem, amit mondanak, hanem amit súgnak.
- Logan Pearsall Smith

Az írás számomra nem több, mint az ujjaimmal való gondolkodás.
- Isaac Asimov

Vagy írj valamit, ami méltó az olvasásra, vagy tégy valamit, ami méltó a megírásra.
- Benjamin Franklin

Hőseimet elkísérem valameddig, majd egy dramaturgiai ponton elengedem kezüket, azon reményben, hogy most már boldogulnak nélkülem. Ekkor ők megkezdik önálló életüket. Ez a festmények, versek, regények, dalok, gyerekek sorsa.
- Vavyan Fable

A papírkosár az író legjobb barátja.
- Isaac Bashevis Singer

A művészet tulajdonképpen nem más, mint áttörni a tényeket és eljutni a valósághoz.
- Pilinszky János

A jó könyv arról ismerszik meg, hogy akárhányszor olvassuk, mindig más. - Aderson Cooper

Az írásban minden a nyelvvel kezdődik. A nyelv pedig hallgatással kezdődik.
- Jeanette Winterson

Az írás számomra felfedezés; és legtöbbször meglepődöm, hová vezet az út.
- Jack Dann

Nem mondd, hogy világít a hold; mutasd meg a törött üvegen megcsillanó fényt.
- Anton Chekhov

Az igazi művészet, mint a mozarti felhangzás, tökéletesen érthető, és tökéletesen megmagyarázhatatlan.
- Samuel Beckett

Nincs nagyobb gyötrelem, mint magadban hordozni egy el nem mondott történetet.
- Maya Angelou

Az író feladata, hogy fogja a legtöbbet használt, legismerősebb dolgokat – főneveket, névmásokat, igéket, határozókat -, és pattogó labdát csináljon belőlük, melyet ha az egyik irányba fordít, az embereknek romantikus hangulata támad; ha egy másikba, akkor meg harci kedvük. Nagyon örülök, hogy író vagyok.
- Maya Angelou

Minden leírt szó győzelem a halál ellen.
- Michel Butor

Az író nem más, mint olyan olvasó, akiben felébredt a versenyszellem.
- Saul Bellow

Folyton arról beszéltem, hogy író leszek, könyveket olvastam az írásról és részletesen elképzeltem íróként az életem. Mindent csináltam, kivéve írtam… Végül leültem és nagyon komolyan elgondolkodtam arról, pontosan mi is kell ahhoz, hogy író legyek. Arra a következtetésre jutottam, hogy egyvalami feltétlenül szükséges: írni.
- Kate DiCamillo

Teljes mértékben hiszek az írási szokásokban, még ha középszerűen hangzik is. Talán boldogulhatsz nélkülük, ha zseni vagy, de a legtöbbünknek csak tehetsége van, ezt pedig állandóan segíteni kell fizikai és mentális szokásokkal, különben elapad és nem lesz többé. Állandóan szembesülök ezzel. Természetesen ahhoz kell igazítanod a szokásaidat, amire képes vagy. Én két órát írok naponta, mert csak ennyi energiám van, de azt a két órát nem hagyom, hogy bármi is megszakítsa, mindig ugyanott, ugyanúgy töltöm őket. Ez nem jelenti, hogy két óra alatt sokat haladok. Néha hónapokig dolgozom csak azért, hogy utána ki kelljen dobnom az egészet, de nem hiszem, hogy ez az idő elvesztegetett volna. Végbemegy egy folyamat, amitől egyszer csak könnyebb lesz jól írni. És tény, hogy ha nem ülsz neki mindennap, akkor sem leszel ott, mikor épp jól menne.
- Flannery O’Connor

Akárhová megyek, mindenhol megkérdezik, hogy szerintem a világ elnyomja-e az írókat. Az a véleményem, hogy nem nyom el belőlük eleget. Sok olyan best-seller van, ami egy jó tanár segítségével elkerülhető lett volna.
- Flannery O’Connor

A jó dalok vagy a jó történetek egyetlen pillanatból születnek.
- Molnár Tamás

Többet nem írom meg azokat a részeket, amit az emberek átugranak.
- James Patterson

Nem hiszem, hogy az emberek azért olvasnak verseket, mert érdekli őket a költő. Szerintem azért olvassák, mert saját maguk érdekli őket.
- Billy Collins

Nincsenek írási szokásaim. Nem írok mindennap, van, hogy naponta nulla órát. Bizonyos szempontból romantikus az elképzelésem. Azt mondják, állandóan írnod kell, hogy író lehess. Szerintem a vers majd megérkezik, ha itt az ideje. Igyekszem figyelni a kreatív lehetőségekre, olyasmikre, amitől beindulhat a versírás, de nem ülök le reggel, hogy ebédig elkövessek valami irodalmit.
- Billy Collins

Nagyjából a legtöbb eredetiség, amit egy író elérni remélhet, az, hogy jól ítéli meg, kit másoljon.
- Josh Billings

Azt gondolom, egy jó regény megállíthatja a kétségbeesés ajtaját. Azt is gondolom, hogy azok az igazán bátrak, akik készen álltak átlépni azon az ajtón és minden mocskával, kínjával együtt nézni a világot, és még így is találtak valami értékeset, akármilyen apró legyen is az.
- Colum McCann

Nem azért írunk, mert akarunk, hanem azért, mert muszáj.
- W. Somerset Maugham

Az írás alapvető szabálya egyszerű volt szívszaggató. Egy történetnek, hogy hatásos legyen, közvetítenie kellett valamit az írótól az olvasónak, és ezen ajándék ereje volt kiválóságának mértéke. Ezen kívül nem voltak szabályok.
- John Steinbeck

Az írónak hinnie kell benne, hogy amit csinál, a legfontosabb dolog a világon. És kapaszkodnia kell ebbe az illúzióba még úgy is, hogy tudja, nem igaz.
- John Steinbeck

Az írás csak azoknak unalmas, akik maguk is unalmasak.
- Anonymus

Minden szemnyi tapasztalat táplálék a művész mohó lelkének.
- Anthony Burgess

Azért írunk, hogy kétszer ízleljük meg az életet: a pillanatban és a visszatekintésben.
- Anaïs Nin

Bizonyos szempontból különleges tehetséggel vagyunk megáldva mi, akik alkotni akarunk? Vagy mindenki más egyszerűen feladta, az illendőség kedvéért vagy lustaságból, és addig tartották zárva fülüket az alkotás belső kényszere előtt, míg az a kényszer elfeledve és megtagadva kihunyt? Mikor gyerekekre nézek, azt kell hinnem, az utóbbi. Még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki ne szeretne, vagy legalább ne szeretett volna valaha rajzolni, írni, vagy valami más kreatív elfoglaltságot.
- Natalia Laurila

Nagyon rossz dolog pusztán akaraterőből regényt írni. Ismeretközlő könyvet meg tudok így csinálni – csak aláírom a szerződést és megírom a könyvet, mert amennyiben a témának van valamiféle jelentősége számomra, tudom, hogy képes vagyok rá. De egy regény más. Egy regény inkább olyan, mint mikor szerelmes lesz az ember. Nem mondod, hogy „Jövő kedden szerelmes leszek, elkezdem megírni a regényem.” A regénynek kell hozzád jönnie. Pont olyan érzésnek kell lennie, mint a szerelem.
- Norman Mailer

Az évek alatt egyetlen szabályt találtam. Ez az egyetlen, amelyet elmondok, mikor az írásról beszélek. Egy egyszerű szabály. Ha azt mondod magadnak, hogy holnap az asztalodnál leszel, ezzel a kijelentéssel kéred a tudatalattid, hogy készítse elő az anyagot. Valójában szerződést kötsz, hogy egy adott időben fel fogod használni. Számítsatok rám, mondod a lenti erőknek: ott leszek, hogy írjak.
- Norman Mailer

Az írás egy ijesztő, de nagyszabású hivatás – potenciális gyógyszer, de ugyanúgy halálos is.
- Reynolds Price

Minden bölcs, kinek gondolatait megismernem sikerült, arra tanított, hogy élni és írni úgy kell, mintha minden cselekedetünk utolsó lenne az életben, mintha minden leírott mondatunk után a halál tenne pontot. - Márai Sándor

A költőknek mindig reggel van a világban. A történelem egy elfelejtett, álmatlan éjszaka; a történelem és az elemi rettegés számunka mindig a korai kezdet, mert a költészet sorsa, hogy beleszeressen a világba a történelem ellenére is.
- Derek Walcott

Mikor befejezel egy történetet, az tényleg az egyik legcsodálatosabb élmény a világon. … Olyan, mintha a legjobb, tökéletes drogokat szednéd. Úgy érzem, tudok repülni. Szó szerint. Mindent, amit valaha írtam, hajnal három körül fejeztem be – valószínűleg azért, mert éjszaka írok – és mikor kész vagyok, annyi adrenalin tölt el, hogy alig bírok magammal. Futni akarok, vagy táncolni, vagy keresni egy trambulint.
- Aryn Kyle

Amit erőfeszítés nélkül írtak, azt általában élvezet nélkül olvassák.
- Samuel Johnson

Írj úgy, hogy magadnak megfelelj, és sokaknak tetszeni fog; írj úgy, hogy mindenkinek megfelelj, és alig lesz olyan, akit érdekel.
- Jesse Stuart

Ne aggódj. Máskor is ment az írás, most is menni fog. Semmi mást nem kell tenned, mint leírnod egyetlenegy igaz mondatot. A legigazabb mondatot, amit tudsz.
- Ernest Hemingway

Ha előre tudod, miről fogsz írni, mikor verset írsz, a versed átlagos lesz.
- Derek Walcot

Az írói blokk miatt sem kell túl sokat aggódnod. Ha nézed az üres papírt és nem jut eszedbe semmi, akkor menj, csinálj valami mást. Az írói blokk csak egy tünete annak, mikor úgy érzed, hogy nincs semmi mondanivalód, egyesülve azzal az igen különös elképzeléssel, hogy érezned KELLENE, hogy mondanivalód van.
- Hugh Macleod

A történetek sem ott kezdődnek, ahol az első szó elhangzik, vagy az első mondat papírra kerül. Minden történet mögött ezer és ezer előző történet lapul, melyekre talán sohasem derül fény. Nem, nem vesznek el ezek a történetek, csak ott maradnak valahol érintetlen magányban és messzeségben. És fájnak... mindaddig, amíg valaki áldozatot hozva, önmagában ott legbelül, fel nem tör egy pecsétet... Hogy tartottam valaha a szótól: áldozat. Mire figyelhettem akkoriban, hogy nem vettem észre, ez a kulcs. Áldozatot hozni. Magunkból adni, magunkat odaajándékozni. Mindenen túlmutató, mindent felülíró, hatalmas szabadság bennünk, hogy bármikor megtehetjük.
- Schäffer Erzsébet

Az inspiráció csodálatos, mikor megtörténik, de az írónak az idő többi részére is ki kell fejlesztenie egy megközelítést… Különben túl sokat kellene várni.
- Leonard Bernstein

Ha van az íróknak külön pokla, az a saját munkáik kényszerű tanulmányozásában lenne.
- John Dos Passos

Az egyetlen, amire alkalmas voltam, az, hogy író legyek, és ez az elképzelés pusztán azon a sejtelmen alapult, hogy sosem lennék alkalmas valódi munkára, és hogy az íráshoz nincs rá szükség.
- Russell Baker

Teljes egészében azért írok, hogy rájöjjek, mit gondolok, mire figyelek, mit látok és az mit jelent. Mit akarok és mitől félek.
- Joan Didion

Ha a fellegekbe építettél is várat, a munkád nem kell, hogy hiábavaló legyen; éppen ott a helye. Most tegyél alája alapot.
- Henry David Thoreau

Középkorúak válsága. Öregség. A szív érdekesebb lesz, mint a szerkezet. Vannak gyerekeim, van egy feleségem, egy ideig egymáshoz vagyunk kötve. És hirtelen jön a felismerés, hogy erről szól az élet – igazából össze-vissza, sáros, kusza. Nem a tiszta, higiénikus… tűzijáték. Hanem azok az apró láthatatlan regények, melyek nap mint nap megszületnek két ember között. A szeretet, a kevésbé nemes érzések, melyek minden egyes napot jóvá vagy rosszá tesznek, vagy nem olyan jóvá, vagy csodálatossá, vagy mindezeken a nyugat-corki időjárás sebességével haladunk át. Ezek az érdekes dolgok. Miért keresgéljünk földön kívüli élet után, mikor már itt van?
- David Mitchell

Író az, akinek az írás nehezebben megy, mint másoknak.
- Thomas Mann

Tudomány az, amit elég jól értünk ahhoz, hogy elmagyarázzuk egy számítógépnek. Művészet minden egyéb, amit csinálunk.
- Donald Knuth

Tizenöt évembe került, mire rájöttem, hogy semmi tehetségem az íráshoz, de nem hagyhattam abba, mert már túl híres voltam.
- Robert Benchley

Az üres papír által Isten mondja el nekünk, milyen nehéz is Istennek lenni.
- Sidney Sheldon

Amit könnyű olvasni, azt nehéz volt megírni.
- Nathaniel Hawthorne

Sok kezdő író nem veszi ezt figyelembe, de az igazi profik, akik a legnagyobb elismeréseket és díjakat kapják a fantasy-írásban és hasonlókban, azok, akik a természetfelettit a természetesből építik fel.
- Rain Gray

Az ember nem azért ír, mert mondani akar valamit. Azért ír, mert mondanivalója van.
- F. Scott Fitzgerald

A kész mű sosem egyezik a tökéletes álommal, mely a művészben megszületett.
- William Faulkner

Jó dolog elrakni az izét egy pár hónapra és rá sem nézni, mert így elkezded értékelni a saját eszedet. Ezt persze túlzásba is lehet vinni, de egész klassz érzés, mikor előveszel egy irományt és rájössz, hogy ezt te írtad.
- Steven Brust