22/08/2011

Hírességek okossága - Neil Gaiman

Neil Gaiman angol novella-, regény-, képregényíró, rádiódrámák és filmek alkotója. Művei közt szerepel A Homokember című képregény, továbbá olyan regények, mint a Csillagpor, Sosehol, Amerikai istenek, Coraline, A temető könyve stb. Az alábbiakban az ő tanácsait olvashatjátok.

1. Írj.

2. Pakold egymás után a szavakat. Találd meg a megfelelő szót, aztán írd le.

3. Fejezd be, amit elkezdtél. Akármibe is kerül, fejezd be.

4. Tedd félre egy időre. Tégy úgy, mintha most olvasnád először. Mutasd meg olyanoknak, akiknek tiszteled a véleményét és akik szeretik az ehhez hasonló dolgokat.

5. Vésd az eszedbe, hogy mikor azt hallod vissza, hogy valami nem jó vagy nem működik, az majdnem mindig igaz. De mikor pontosan megmondják, szerintük mi a gond és hogyan javítsd ki, majdnem mindig tévednek. 

6. Javíts sokat, de ne feledd, hogy előbb vagy utóbb, mielőtt a műved elérhetné a tökéletességet, el kell majd engedned és tovább kell lépned, hogy elkezdhesd írni a következőt. A tökéletesség olyan, mintha a horizontot üldöznéd. Mindig haladj előre.

7. Nevess a saját vicceiden.

8. Az írás fő szabálya, hogy ha elegendő meggyőződéssel és magabiztossággal csinálod, bármit megtehetsz. (Ez akár az életre is igaz lehet. De az írásra mindenképp.) Tehát úgy írd meg a történeted, ahogy azt kell. Írd őszintén, és add át legjobb tudásod szerint. Nem hinném, hogy ezen kívül létezik más szabály. Olyan nem, ami számít.

5 comments:

  1. Az ötös az egyik leghasznosabb tanács, legalábbis nekem. Mostanában szinte csorgatom a nyálamat kritikák után, és tényleg vigyázni kell, hogy kinek mennyi beleszólást engedünk.
    A magam részéről úgy vagyok vele, hogy inkább a technikai dolgokba engedek beleszólni, stilisztika, központozás és helyesírás, a történetbe pedig akkor, ha logikai baki van.
    Minden mást én döntök el, nevekbe, helyszínekbe miértekbe már senkinek semmi beleszólása.

    A harmadik pontot pedig fel kéne vésnem a szobám falára, vagy belekarcolni a bőrömbe. XD

    ReplyDelete
  2. Hello!

    Ezek az okosságok most jól jöttek. A hármast nekem is fel kellene vésni valahová, célszerű lenne mondjuk a homlokomra, hogy mikor tükörbe nézzek - azt pedig gyakrabban teszem, minthogy befejeznék valamit - lássam, és ösztönözzön. :)

    És ha már itt tartunk, remélem kellemesen töltöd a gólyatábori napokat, Olivia! ;) Az enyém is most van éppen, kicsit bánom, hogy nem tudtam menni...

    A menetrend is nagyon szupi, kíváncsian várom a posztokat! :D

    ReplyDelete
  3. Szia.

    Azért írok ide, mert szeretném elkérni tőled ezt a bejegyzést. Én is az írásról szerkesztek blogot, és tetszik ez a bejegyzés. Az én blogom: www.lexem-jzti.blogspot.com

    Lexen Jegyzetei a neve.

    Egyébként nagyon tetszik a blogod.

    ReplyDelete
  4. Szia.

    Azért írok ide, mert szeretném elkérni tőled ezt a bejegyzést. Én is az írásról szerkesztek blogot, és tetszik ez a bejegyzés. Az én blogom: www.lexem-jzti.blogspot.com

    Lexen Jegyzetei a neve.

    Egyébként nagyon tetszik a blogod.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!

      Nyugodtan felteheted, csak arra kérlek, hogy linkelj vissza erre a bejegyzésre.

      Elég sok dolgom van mostanában, de amint több időm lesz, szétnézek a blogodon. Első ránézésre tetszik, sok sikert hozzá! :)

      Delete