09/01/2011

A fanfictionök védelmében


Fanfictionnek az olyan műveket nevezzük, melyek alapjául egy már létező regény, film, játék, stb. világa, szereplői, helyzetei szolgálnak. A műfajnak ma már létezik valódi személyeket, többnyire hírességeket szerepeltető változata is.

Nem csak külföldi oldalakon, de itthon is többször láttam a fanfiction írókat más tollával ékeskedő, lusta, fantáziátlan jelzőkkel illetni. Ennek oka az lehet, hogy a rajongói alkotások elárasztják az internetet, és mivel gyakorlatilag bárki bármit közzétehet, bőven akadnak köztük mindenfajta igényességet nélkülöző írások. Sokan arra biztatják ezen művek szerzőit, hogy ne pazarolják ilyesmire az időt, írjanak inkább saját történetet.

A probléma ugyanakkor nem a fanficekkel van. A fanfiction szabályai  nem sokban térnek el a saját művekétől, a megírásukhoz ugyanolyan eszköztárra van szükség. A különbség annyi, hogy ebben az esetben az író kézhez kap egy alapot, amire építkezhet. Ha ezt nem tudja úgy kihasználni, hogy élvezhető alkotás szülessen, akkor egy önálló művel, amely jóval több háttérmunkát igényel, még kevesebb sikere lesz.

Éppen ezért nem tartom időpocsékolásnak a fanficírást. Tökéletes kiindulási alap, ha az ember először próbálja elsajátítani az írás művészetét; ha gyakorolni akar; ha kell egy kis bemelegítés, mielőtt beleveti magát abba a trükkös jelenetbe a saját történetében; ha egyszerűen írni van kedve és ki akarja ereszteni a gőzt.

A fanfictionnek emellett van még egy nagyon hasznos tulajdonsága: rajongóktól rajongóknak szól, akik az íróhoz hasonlóan tisztában vannak az alapművel és ugyanúgy lelkesednek érte. A fanfictiont írók és olvasók éppen ezért nagyon összetartó közösség, akik kölcsönösen támogatják és biztatják egymást a hozzászólásaikkal, kritikáikkal.

Aki fanficet kezd írni, annak valószínűleg a kezdetektől akadnak olvasói, de ez nem jelenti, hogy a művéből az igényesség és a kreatív megoldások teljességgel hiányozhatnának. Egy szintet ugyanúgy el kell érnie, különben egy idő után nem lesz elég a népszerű szereplők neve, hogy megtartsa az olvasót.

Ami pedig a legfontosabb: fanfictiont, ugyanúgy, mint saját történetet, azért ír az ember, mert szereti. Örömet okoz neki, és egyedül ez számít.

1 comment:

  1. De kár, hogy nem előbb találtam ezt a blogot! Én ugyan nem vagyok igazi író, merthogy eddig csak fanfiction-öket írtam egy amerikai oldalra. A fanfiction-írás azért könnyű, mert adottak a karakterek, külalakjuk, személyiségük egyaránt. Tehát nekem csupán egy történetet kell kitalálnom és belehelyeznem a szereplőket.
    A fanfiction-írás viszont azért nehéz is, mert adottak a karakterek, külalakjuk, személyiségük... Tehát ha van egy karakter, aki a tv-ben mindig savanyú képet vág, egy FF-ben pedig viccet mesél - arra nem kíváncsi senki se. Hacsak az író ezzel nem elérni akar valamit.
    Köszönöm, hogy megvédted a fanfiction-írók mundérjának becsületét, mert ahogy ócska saját regényt, úgy első osztályú fanfiction-t is lehet írni. És persze fordítva.
    Nagyon régen nem írtál ide, pedig tetszenek a gondolataid az írásról. Remélem, hamarosan több időd lesz. Minden jót és köszönöm!
    Zora

    ReplyDelete