23/04/2011

T mint témaválasztás

Számtalan dolog inspirálhat valakit írásra: egy dal, egy kép, egy álom, egy érdekes tény, egy elkapott párbeszédfoszlány, egy jelenet, aminek szemtanúja volt. Megragadja a figyelmünket, életre kelti a fantáziánkat és körvonalazódni kezd a fejünkben valami, amiből történet születhet. Ez csodálatos érzés, csak nem biztos, hogy épp akkor következik be, amikor nekünk szükségünk lenne rá. Ha komolyan írni akarunk, nem bízhatjuk a véletlenre, az oly sokat emlegetett ihletre, hogy elvégezze helyettünk a munkát. Meg kell tanulnunk aktívan kutatni ezek után a kreatív lehetőségek után, felismerni őket a körülöttünk lévő világban és tudatosan előidézni az inspirációt.

A témák és ötletek mindenhol ott vannak, csak arra várnak, hogy észrevegyük őket. Eleinte koncentrációt igényel, szemléletet kell váltani hozzá, de ha megszokod, hogy ne járókelőként élj a világban, hanem tudatosan nézd a környezetedet, akkor a leghétköznapibb tényezőből is ötletet kerekíthetsz. Egész egyszerű, tényleg: csak kérdezni kell, és nem elfogadni a készen kapott dolgokat. Megkérdőjelezni a tényeket, és mindennek kutatni az okát.

Mindenki életében vannak olyan témák, amelyek különösen nagy hatást gyakorolnak rá. Olyanok, amelyek erős érzelmi reakciót váltanak ki belőle. Kérdések, amelyek foglalkoztatják a világgal kapcsolatban, jobban, mint a többi. Segíthet a témaválasztásban, ha megpróbáljuk ezeket azonosítani, hiszen arról tudunk a legigazabban írni, ami közel áll hozzánk.
Mi az a tényező a kedvenc könyveidben, filmjeidben, ami magával ragad? Könnyű rámondani, hogy az egész, de próbáljuk téma szempontjából megközelíteni: a jó és a rossz harca? a barátság ereje? a szerelem viszontagságai? az élet értéke? Vagy általános emberi kérdések, mint hogy mi van a halál után? hogy milyen lenne örökké élni? hogy miért történnek rossz dolgok a jó emberekkel?

Az írásban lehetőségünk van körüljárni a minket foglalkoztató témákat, megtalálni a magunk válaszát. És jó esélyünk van arra, hogy az érzéseinkkel nem vagyunk egyedül, hogy valakit ugyanúgy érdekelnek ezek a kérdések.
Nem szabad tehát, hogy az aktuális divatok befolyásoljanak minket és elvegyék a kedvünket, hogy arról írjunk, amiről igazán szeretnénk. Nem baj, ha a témánk éppen népszerű, de ne csak azért válasszuk ezt, hogy biztosan legyenek olvasóink. Közhelyes, de ha nem szívből jön, akkor pakolhatunk egymás mellé akármilyen szép mondatokat, egyszerűen nem lesz valódi érték.

No comments:

Post a Comment