02/04/2011

B mint borító


Gondolkodtatok már azon, hogy milyen lenne könyvalakban viszontlátni az írásotokat? A dolog legizgalmasabb része számomra a borító: egy kép, ami csak az én történetemnek készült. Így, kezdőként is szeretem elképzelni, milyen lenne, és szívesen gyártok különféle borítóterveket és egyéb kifejező montázsokat a történeteimhez. Nem vagyok született képszerkesztő, de jól esik foglalkozni vele. :)

A jelenlegi történetem borítója festhetne akár így is:

photo credit

A Taker nem a valódi címe - az ugyanis még nincs neki -, de cím nélkül mégse hagyhattam. :)
Az illető a képen a főhős, Rai. Ez az első eset, hogy velem ellenkező nemű a főszereplőm, érdekes tapasztalat az ő szemszögéből írni. Eredetileg nem is így terveztem, többször megpróbáltam rátukmálni a főszerepet bizonyos női karaktereimre, de nem voltak hajlandók együtt dolgozni velem. Kénytelen voltam belátni, hogy ez Rai története, és csakis általa tudom elmesélni.

Ti elképzeltétek már, milyen lenne a történetetek borítója? Ha valaki készített magának, szívesen megnézném. :)
Előfordult, hogy a főszereplőtök a másik nemből került ki? Mennyire igényel ez másfajta megközelítést?

6 comments:

  1. Én sokszor elképzeltem, de annyira béna képszerkesztő vagyok, hogy sose csináltam meg.
    Volt már sokszor, hogy férfiakról írtam, sőt az egyik "regényem" hősei mind férfiak, egy aprócska női mellékszereplő kivételével. nekem ez sosem okozott gondot, mert mindig nagyon fiús érdeklődésű voltam (harc, háborúk, hősfantasy).

    ReplyDelete
  2. Heh. Alap, hogy ellenkező nemű.:D Alig dolgozom nőkkel főszerepben:D És nem, soha, egy pillanatig sem okozott problémát. Egyszerűen azért, mert ha ez gond, akkor ott valami nagyon nem stimmel szerintem a sztorival... Elvégre is, nem magamról írok, hanem valaki másról, így ledőlnek a természetes korlátok, nincsenek tabuk, nincs semmi, ami miatt nemet kéne mondanom bármire is ( a történet keretein belül), mert nem veszi be a gyomrom, mert szégyellem, mert valójában egészen máshogy gondolom, stb... innentől kezdve meg már tényleg nincs más dolgom, mint maradéktalanul elfogadni a másik döntéseit, érzéseit, gondolkodását. Nem az a lényeg, hogy ellenkező nemű-e. Az a lényeg, hogy egy másik ember (Najó. Karakter.), ergo, nyilván milliónyi dologban más. A neme csak egy a sok közül:)
    Másnak talán nehéz lehet azonosulni az ellenkező nemmel, de nálam ez nem játszik, mert igyekszem a legkisebb mértékben sem azonosulni velük, csak megérteni őket. Így nem nagyon van gond ilyen téren.:)

    Borítót egyszer már terveztem magamnak -oda lyukadtam ki, hogy egészen sötét kék, majdnem fekete, selyemfényű borító lesz, ezüst betűkkel... Talán mert a franc se fog szórakozni képekkel, dizájnnal, vagy nem is tudom.... A lényeg, hogy ezt valahogy azóta sem akaródzott nagyon gépre vinni:P Nincs is rajta mit:P

    ReplyDelete
  3. Dirgesinger: nekem sincs érzékem hozzá, de ez nem tart vissza. :'D

    MJ: eddig csak női főszereplőim voltak, úgyhogy meglepetést okozott, mikor Rai közölte, hogy most övé a rivaldafény. Eleinte bizonytalan voltam, leginkább azért, nehogy a gondolatai "női hozzáállást" tükrözzenek (már ha egyáltalán létezik ilyen...). Mostanra egyetértek azzal, amit írtál: nem azt nézem, hogy milyen nemű, hanem azt, hogy önálló személyiség, akinek ugyanúgy saját gondolatai és érzései vannak, mint bármely másik karakternek.

    ReplyDelete
  4. Szia!

    Huh, én rengetegszer elképzeltem már a borítómat, de csak azóta, hogy az egyik kedves olvasóm és barátnőm meglegyintette előttem a szelet, miszerint meg kellene majd próbálkoznom egy kiadatással :)
    Még nem készítettem el, mivel még nem tudom megcsinálni PS-el a tüzes betűket, ezért egy kicsit még hanyagolom :) De az biztos, hogy egy szőke, vörös szemű lány lenne az előtérben, és a háttérben egy árnyékba húzódó srác, és ugye minden más fekete az alakokon kívül, kivéve a tüzes cím :D Hát nem tudom, mennyire voltam érthető, de remélem, hogy azért nagyjából ki lehet belőle venni, amit akartam :D
    Ami pedig a főszereplőket illeti, én általában női szemszögeket írok, viszont volt már példa férfira is, és azt is nagyon élveztem, mert jó volt elgondolkozni azon, hogy ők vajon miként viselkednének egy-egy szituációban.

    xoxo, Nocy :)

    ReplyDelete
  5. Szia!
    Nekem nagyon tetszik a borító, amit terveztél magadnak!:-)
    Én mindig megtervezem a sajátomat (legalábbis az eddigi két regényemnek terveztem - mindkettő fent van a blogomon), és a blogra feltett regényhez sok kép is szerkesztés eredménye. Valamelyest szakmabeli is vagyok, de inkább az hajt, hogy imádom csinálni. :-D

    Én is főleg női főszereplők bőrébe bújtam eddig, de már nagyon ki akartam próbálni az ellenkező nemet is, így egy pályázat alkalmával férfi szemszögből írtam meg a novellát, azóta pedig már több ilyen is született. Én nagyon élvezem, hogy az "erősebbik" nem fejébe, bőrébe bújhatok. :-D

    ReplyDelete
  6. Nocy: szólj majd, ha elkészül az a borító, kíváncsi lennék rá. :)

    Diara: köszönöm! Megnéztem a bortókat a blogodon, nagyon tetszenek! A szivárvány tövében egyedi, a Zoésok pedig nagyon hangulatosak, szinte a tengerparton éreztem magam. :))

    ReplyDelete